Kleine egelskop, voor grote dieptes!

 4,95 incl. BTW

Sparganium emersum

  • Levertijd: 5 werkdagen indien op voorraad
  • Kan nu worden geplant
  • Zorgvuldig en snel geleverd in heel Nederland en België!
  • Planten geleverd uit eigen kwekerij
  • 100% groei- en bloeigarantie
  • Gratis verzending vanaf €150,-

UitverkochtBinnen 5 werkdagen in huis

  • In Nederland gekweekt
  • Duurzame verpakkingen
  • Gratis verzending vanaf € 150
Groot assortiment

In Nederland gekweekt

Van planten tot vijverdieren

duurzame verpakkingen

Wij kiezen duurzaam

Met duurzame verpakkingen

Kundig advies

Kundig advies

Gegeven door onze experts

Product omschrijving

Kleine egelskop (Sparganium emersum)

Het ”broertje” van de grote egelskop is niet veel kleiner, maar er zijn wel degelijk verschillen. Bovendien kan de kleine egelskop ook onderwater groeien! De onderwatergroeivorm is compleet anders dan de groeivorm boven water. De plant vormt gestroomlijnde lintachtige bladeren onderwater, die flexibel zijn en de stroming van het water volgen.

Net zoals de grote egelskop is de kleine egelskop een goede zuiverende oeverplant. Dankzij zijn sterke groei neemt hij nitraat op. De ”grote broer” is echter beter geschikt voor een plantenfilter of helofytenfilter. Daarentegen is de kleine egelskop veel beter geschikt voor een diepere vijver! Hij gedijt het liefst op een diepte van 10 tot 100 cm in het water, op een plekje in het zonlicht of in de lichte schaduw.

Hoe groeit kleine egelskop?

Het is een snelgroeiende, wortelende oeverplant. Dit houdt in dat de plant wortels in de bodem maakt. Dit doen ze in grind, substraat, klei, vijveraarde, zand of in een vijvermand.

Goed zuiverende planten zijn snelle groeiers! Wanneer je geen begrenzende maatregelen treft, zoals het gebruik van speciale vijvermanden, staan er in de vijver elk jaar meer zuiverende egelskoppen.

Weetje van de natuur: een handig determinatie kenmerk tussen de kleine- en de grote egelskop is de bloeiwijze. De bloeiwijze van de kleine is onvertakt, terwijl die van de ”grote broer” wel vertakt is.

Hoe lang gaat egelskop mee?

Deze goed zuiverende oeverplant kan tientallen jaren meegaan. Maar daarvoor moet je hem wel goed onderhouden. Door voedsel- en ruimtegebrek wordt de plant ieder jaar een beetje kleiner en krijgt de plant minder bloemen. Dit betekent dat je de oeverplant om de 2 á 3 jaar mag scheuren en delen (wanneer de dichtheid te hoog wordt). Je kunt de gescheurde delen opnieuw planten, deze zullen zich snel ontwikkelen tot volwaardige nieuwe oeverplanten.

Is egelskop bestand tegen de winter?

Ja, deze sterkte inheemse waterplant is uitstekend bestand tegen de koude wintermaanden en heeft voor de vorst geen extra verzorging nodig.

Heeft egelskop extra voeding nodig?

Qua voeding geldt hetzelfde als voor andere oeverplanten. De benodigde voeding wordt uit het water gehaald. In een situatie dat er weinig voeding beschikbaar is, kan de groei iets achteruitgaan. Verder heeft dit geen nadelige gevolgen voor de plant.

Heeft deze oeverplant onderhoud nodig?

Ja, deze plant sterft namelijk af in het najaar. We adviseren om dode overeind staande stengels in het najaar af te knippen.

Hoe kan ik deze vijverplant bestellen?

In onze webshop verkopen we kleine egelskop in kwekerspotten van 9×9 cm. Bent u op zoek naar grote aantallen? Neem dan gerust contact met ons op!

Eigenschappen

Gewicht 0,2 kg
Afmetingen 9 × 9 × 63043350 cm
Bloeitijd

Juni, juli, Augustus, September

Standplaats
Winterhard

Ja

Plantdiepte
Hoogte