draadalg

Een heldere vijver

Last van algen en groen vijverwater

Algen kunnen een grote ergernis zijn voor vijverbezitters, of het nu gaat om draadalgen, zweefalgen of algemeen groen vijverwater. Draadalgen vormen vaak hardnekkige kluwen die het water ontsieren, terwijl zweefalgen je vijver troebel en groen kunnen maken. Deze problemen ontstaan vaak door een disbalans in voedingsstoffen en te veel zonlicht. Het is belangrijk om algen zo snel mogelijk aan te pakken, omdat ze niet alleen de uitstraling van je vijver beïnvloeden, maar ook de gezondheid van je vijverbewoners kunnen schaden. Met de juiste aanpak, zoals het verminderen van overtollige voedingsstoffen en het gebruik van vijverplanten die concurreren met algen, kun je je vijver weer helder en schoon krijgen.

Advies nodig?

Wij helpen je graag

Plantenzoeker

Zoek je een vijverplant, maar weet je niet precies welke het best bij jou en je vijver past? Gebruik dan deze rekenhulp en kom er achter welke plant het best bij jou situatie past!

Waarom kroos in je vijver een uitdaging vormt

Houd je vijver in topconditie

Zuurstofgebrek, bodemvuil en kroosbestrijding

Een laag zuurstofgehalte en troebel vijverwater zijn vaak symptomen van onderliggende problemen zoals bodemvuil en kroos. Wanneer dode bladeren, vissenafval en ander organisch materiaal zich ophopen op de bodem, kan dit niet alleen leiden tot zuurstofgebrek, maar ook de groei van kroos stimuleren. Kroos vormt een dicht, groen tapijt op het wateroppervlak dat het licht blokkeert en de zuurstoftoevoer belemmert. Het is essentieel om regelmatig bodemvuil te verwijderen en kroos te bestrijden om de waterkwaliteit te verbeteren. Door een luchtpomp of fontein te installeren, verhoog je het zuurstofgehalte en creëer je een gezondere omgeving voor je vijverdieren. Zo houd je je vijver in topconditie en voorkom je verdere problemen. Heb je hulp nodig? Neem contact op.

Contact opnemen

Heb je een vraag?

Veelgestelde vragen

Welke vijverplanten zuiveren het beste?

Sommige soorten hebben een betere zuiverende werking dan andere. De meest krachtige oeverplanten (helofyten) zijn: gele lis, egelskop, kalmoes en beekpunge. Sterkte zuurstofplanten zijn: diverse soorten fonteinkruid, hoornblad, waterpest en aarvederkruid.

Hoe worden vijverplanten geleverd?

Vijverplanten worden op verschillende manieren geleverd. In een kwekerspot, als bos of als pootgoed (losse plant). Het leveringstype staat weergegeven in de productbeschrijving.

Wat zijn de best zuiverende oeverplanten / helofyten?

Sommige soorten hebben een betere zuiverende werking dan andere. De oeverplanten met het sterke zuiverende vermogen zijn: gele lis (nitraat opname), egelskop (nitraat opname), kalmoes (fosfaat opname) en beekpunge (nitriet omzet naar nitraat).

Wat zijn de beste zuurstofplanten?

Glanzend fonteinkruid wordt gezien als de beste zuurstofplant. Er zijn echter meer krachtige soorten zuurstofplanten, zoals andere soorten fonteinkruid, brede waterpest, hoornblad en aarvederkruid.

watermerk
De waardering van biovijver.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 195 reviews.