Moerasslakken
Moerasslakken, de opruimers voor de zwemvijvers! Ze voeden zich met afval, bladafval, dierlijk afval, algen en wieren.
Enig resultaat
Biovijver
Moerasslakken (Viviparus viviparus)
Moerasslakken, dé opruimers voor zwemvijvers! Moerasslakken zijn zoetwaterslakken die zich voeden met afval, bladafval, dierlijk afval, algen en wieren, oftewel de schoonmakers van de vijver. Levende planten worden slecht verteerd door zoetwaterslakken en staan daarom niet op het menu van deze schoonmakers!
Een belangrijk voordeel van moerasslakken is dat ze niet gevoelig zijn voor zoönose, wat betekent dat ze bijvoorbeeld geen zwemmersjeuk kunnen overdragen. Hierdoor zijn moerasslakken geschikt voor vijvers waarin wordt gezwommen. Bovendien hebben moerasslakken een sterk huisje met een schildje voor de opening, waardoor ze minder vatbaar zijn om opgegeten te worden door vissen. Vooral voor koi karpers vormt het stevige huisje met schildje een obstakel!
Hoeveel moerasslakken heb ik nodig?
De slakkencalculator is een handig hulpmiddel om het benodigde aantal moerasslakken voor jouw vijver te berekenen. Door de relevante gegevens van je vijver in te voeren, krijg je de juiste hoeveelheid zoetwaterslakken voor een optimale opruiming in de vijver. Dit verkleint de kans op algengroei en opbouw van organisch afval.
Mocht je geen gebruik maken van de slakkencalculator, dan kun je onderstaande richtlijnen volgen voor het aantal moerasslakken per 1000 liter water: Voor heldere vijvers zonder vissen en/of filters wordt een standaardhoeveelheid van 11 moerasslakken per 1000 liter geadviseerd. Voor vijvers met ongevoerde vis adviseren wij per 10cm vis 4 slakken boven op de standaard geadviseerde hoeveelheid. Wanneer er sprake is van extreme algengroei of wanneer de vissen gevoerd worden, wordt het benodigde aantal slakken verdubbeld.
Weetje van de natuur: deze zoetwaterslakken zijn kieuwslakken en hoeven niet naar het wateroppervlak te komen om lucht te happen. Daarom is de moerasslak vooral actief op de bodem van de vijver.
Waar plaats ik moerasslakken in de vijver?
Ze kunnen het beste geplaatst worden op een minimale diepte van 40 cm, van waaruit de zoetwaterslakken zelf door de vijver kunnen kruipen. Zoetwaterslakken hoeven niet te wennen aan het water. Deze zoetwaterslakken gaan perfect samen met vissen. Echter zijn grotere koi karpers of steuren, vanaf een formaat van 30cm in staat om de zoetwaterslakken op te eten.
Zijn zoetwaterslakken bestand tegen de winter?
Ja, deze zoetwaterslak is een inheemse Nederlandse soort. Ze zijn bestand tegen zowel koude als warme periodes, maar hebben wel een minimale waterdiepte van 50 cm nodig.
Hebben slakken onderhoud nodig?
In principe hebben zoetwaterslakken geen onderhoud nodig. Met een juiste startpopulatie zal, wanneer de omstandigheden goed zijn, de populatie zichzelf in stand houden. Dit betekent dat zoetwaterslakken meestal een eenmalige aanschaf zijn!
Hoe worden moerasslakken verzonden?
Moerasslakken kunnen uit de lucht zuurstof opnemen. We versturen de zoetwaterslakken in een waterdichte verpakking om uitdroging te voorkomen. Ze kunnen prima 3 dagen in de verpakking verblijven. Voor het beste resultaat plaats je de slakken na ontvangst direct in de vijver.
Advies op maat
Beschik je over een vijver en zoek je naar begeleiding bij het bepalen van de juiste hoeveelheid planten en/of dieren, en welke soorten het meest geschikt zijn voor jouw vijver? Wij bieden graag persoonlijk advies. Ook als je overweegt een geheel nieuwe vijver aan te leggen, staan we paraat om je te assisteren. Ervaar je uitdagingen met je bestaande vijver? Ons team komt met concrete oplossingen en creatieve ideeën om je te helpen.
Biovijver – voor in Nederland gekweekte inheemse waterplanten
Biovijver is dé vertrouwde bron voor in Nederland geteelde inheemse waterplanten. Als je geïnteresseerd bent in een van onze vijverpakketten, nodigen we je graag uit om onze kwekerij te bezoeken en onze vijverartikelen persoonlijk te bekijken. Neem vooraf contact met ons op om een afspraak te plannen. Of je nu een particulier bent of een professionele tuinarchitect/hovenier, wij zijn er om je te ondersteunen. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het maken van keuzes, laat het ons weten. Ons toegewijde team staat klaar om je te begeleiden en ervoor te zorgen dat jouw vijveroptimalisatie een succes wordt.