Vijver goed inrichten? Wij geven je 9 tips

Bij het inrichten van een vijver komt aardig wat kijken. Met een zorgvuldige aanpak en aandacht voor detail kun je een aantrekkelijke en gezonde vijver creëren. Graag geven we 10 tips voor het inrichten van jouw vijver.

Vijver inrichten tips

Tip 1

Kies een geschikte locatie voor de vijver

Zon en schaduw

Zorg ervoor dat je vijver minimaal 6 uur direct zonlicht per dag krijgt. Te veel schaduw maakt je vijver somber, terwijl volledige zon je water kan opwarmen tot een warm bad voor algen. De juiste balans is dus heel belangrijk!

Vermijd bomen bij de vijver

Plaats je vijver niet te dicht bij bomen om bladafval te voorkomen. Niemand zit te wachten op een constant regen van bladeren in hun mooie vijver!

Onze producten

Vijverplanten en vijverpakketten

Populaire vijverplanten

Onze vijverplanten
Bepaal de grootte en vorm

Tip 2

Bepaal de grootte en vorm van de vijver

Maak een natuurlijke vorm

Kies een natuurlijke vorm die past bij de rest van je tuin. Een kronkelige vijver lijkt minder geforceerd dan een perfecte cirkel.

Kies verschillende diepte niveaus

Zorg voor verschillende diepten in je vijver. Dit creëert een ideale leefomgeving voor allerlei planten en vijverdieren. Het is net een mini-ecosysteem waar iedere soort zijn plekje vindt!

Bepaal soort vijver
Graaf de vijver uit

Tip 3

Graaf de vijver uit

Diepteniveaus

Graaf de vijver uit met aandacht voor de verschillende niveaus om verschillende soorten planten te kunnen plaatsen. Maak een ondiepe zone voor moerasplanten en een diepere zone voor sierlijke waterlelies. Hoe dieper de vijver, hoe stabieler en minder vatbaar voor bijvoorbeeld algenproblemen. Wij raden een minimale diepte van 120 cm aan.

Randafwerking

Zorg voor een stevige rand om te voorkomen dat de vijver instort. Niemand zit te wachten op een vijver met een ‘afgebroken rand’!

Planter per vijver grootte
watermerk

Tip 4

Breng vijverfolie aan

Begin met een beschermvlies

Leg eerst een beschermvlies op de bodem van de vijver. Dit vlies is belangrijk omdat het de vijverfolie beschermt tegen scherpe stenen en wortels die schade kunnen veroorzaken. Door dit extra laagje toe te voegen, verleng je de levensduur van de folie en zorg je ervoor dat je vijver goed blijft functioneren. Een beetje extra moeite nu voorkomt veel problemen later!

Plaats de vijverfolie zorgvuldig

Plaats de vijverfolie zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen plooien zijn. Een gladde folie houdt je vijver waterdicht en voorkomt dat er ongewenst water ontsnapt. Dit is belangrijk voor de stabiliteit van je vijver en voor de gezondheid van de planten en dieren die erin leven. Neem de tijd om de folie goed te leggen, zodat je de basis legt voor een mooi vijverecosysteem!

Bekijk vijverartikelen

Onze selectie

Vijverartikelen

Bekijk alle vijverartikelen
Vijveradvies stap 5 en 6

Tip 5

Vul de vijver langzaam

Vul de vijver langzaam met water. Dit zorgt ervoor dat de folie goed kan zetten en voorkomt luchtbellen. Niemand wil tenslotte luchtbellen in hun mooie vijver!

 

Veelgestelde vragen

Tip 6

Creëer plantzones

Bij het inrichten van je vijver kun je verschillende planten kiezen voor de verschillende diepten. In de moeraszone (0-10 cm diep) zijn kievitsbloem, echte koekoeksbloem, veenpluis, wateraardbei, polei en pinksterbloem mooie opties. Voor de oeverzone (10-30 cm diep) passen zwanenbloem, pijlkruid, kalmoes en gele lis goed. In de middeldiepe zone (40-80 cm) kun je kiezen voor de lidsteng, veenwortel en waterviolier. Drijfplanten zoals krabbenscheer en kikkerbeet groeien ook graag in de middeldiepte zone. Voor de diepere zone (80-120 cm) zijn glanzend fonteinkruid + andere soorten fonteinkruid, hoornblad en aarvederkruid geschikte planten. In de diepste zone (maximaal 150 cm diep) zijn gele plomp en waterlelies geschikt. Deze combinatie zorgt voor een aantrekkelijke en gevarieerde vijver.

Onze waterplanten
Voeg waterplanten toe

Tip 7

Voeg waterplanten toe

Zuurstofplanten

Plant zuurstofplanten zoals fonteinkruid en hoornblad. Ze houden het water helder en zuurstofrijk.

Drijvende planten

Voeg ook drijfplanten zoals kikkerbeet en veenwortel toe. Ze bieden schaduw en bescherming tegen algen. Plus, ze zien er leuk uit!

Bekijk onze waterplanten

Tip 8

Laat het ecosysteem zich ontwikkelen

Heb geduld met je vijver

Heb geduld en wacht een paar maanden voordat je vissen toevoegt. Dit geeft de vijverplanten de kans om zich goed te vestigen en een gezond ecosysteem op te bouwen.

Monitoren

Controleer regelmatig de waterkwaliteit en de groei van de planten. We willen geen verrassingen wanneer de vissen eindelijk binnenkomen!

Heb je een vraag?
Advies op maat

Tip 9

Onderhoud je vijver goed

Snoei regelmatig

Verwijder regelmatig dode bladeren en snoei overgroeide planten. Het eerste jaar is snoeien vrijwel niet nodig, daarna snoei je de vijverplanten 1 tot 2 keer per jaar. Dit houdt je vijver netjes en verzorgd.

Controleer het waterpeil

Controleer het waterpeil en vul bij waar nodig. Zo functioneert jouw vijver altijd optimaal.

Houd je vijver schoon

Verwijder bladeren en ander organisch materiaal om de waterkwaliteit te behouden.

Door deze tips te volgen, creëer je een gezonde en aantrekkelijke vijver die zowel mooi is om naar te kijken als functioneel voor het ecosysteem. Neem ook even onze andere vijver beplantingsplan tips door om nog meer te weten te komen. Veel plezier en succes met het inrichten van je vijver!

Vraag advies
watermerk
Groot assortiment

In Nederland gekweekt

Van planten tot vijverdieren

Kundig advies

Kundig advies

Gegeven door onze experts

Bloei en groei garantie

Bloei- en groeigarantie

Wij bieden zekerheid

Onze blogs

Alles rondom jouw vijver

Bekijk alle blogs
De waardering van biovijver.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 195 reviews.