Een goed vijver beplantingsplan? Wij geven je 7 tips

Een goed beplantingsplan voor je vijver biedt jarenlang plezier. Waterplanten zorgen voor een mooie uitstraling en de juiste balans in je vijver. Ze reguleren de waterkwaliteit, bieden schuilplaatsen voor waterdieren en verhogen de biodiversiteit. Graag helpen we jou bij het opzetten van een goed vijver beplantingsplan.

Vijver beplantingsplan
Een goed vijver beplantingsplan

Het opzetten van een beplantingsplan

Een goed vijver beplantingsplan

Kies voor een mix van zuurstofplanten, oeverplanten, moerasplanten en drijfplanten voor een gezond vijvermilieu. Een goed beplantingsplan helpt ook tegen algengroei en houdt je vijverwater helder. Zo geniet je jarenlang van een prachtige, goed onderhouden vijver die jouw tuin tot leven brengt.

Onze producten

Onze selectie

Populaire vijverplanten

Populaire vijverplanten

Beplantingsplan tips

Vijver beplantingsplan in stappen

Om jouw vijver van de juiste waterplanten te voorzien hebben we een stappenplan voor je gemaakt. Dankzij onze vijver beplantingsplan tips geniet je straks van een prachtige en gezonde vijver.

Onze vijverplanten

Tip 1

Planten voor de moeras, oever, middeldiepe en diepe zone

Begin met het kiezen van planten voor de moeraszone (0-10 cm diep). Goede opties zijn echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi), kievitsbloem (Fritillaria meleagris), veenpluis (Eriophorum angustifolium), wateraardbei (Potentilla palustris) polei (Mentha pulegium), en pinksterbloem (Cardamine pratensis). Voor de oeverzone (10-30 cm diep), kun je zwanenbloem (Butomus umbellatus), gele lis (Iris pseudacorus), kalmoes (Acorus calamus), en pijlkruid (Sagittaria sagittifolia) planten. In de middeldiepe zone (40-80 cm diep) zijn drijfplanten zoals krabbenscheer (Stratiotes aloides), kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae) of waternoot (Trapa natans) goede keuzes. Voor de middeldiepe zones zijn zuurstofplanten zoals waterranonkel (Ranunculis aquatilis), waterviolier (Hottonia palustirs) of veenwortel (Persicaria amphibia) de beste keuzes. Voor de diepe zone van je vijver (80-120 cm diep) zijn andere zuurstofplanten beter, neem bijvoorbeeld; glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens), hoornblad (Ceratophyllum demersum) of brede waterpest (Elodea canadensis) goede keuzes.

Planten per vijver grootte
watermerk
Drijfplanten

Tip 2

Voeg drijvende planten en zuurstofplanten toe

Voeg wat drijfplanten toe, zoals kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae) en veenwortel (Persicaria amphibia). Deze zorgen voor een fijne schaduwplek en dragen bij aan een betere waterkwaliteit. Zorg daarnaast voor genoeg zuurstofplanten, zoals fonteinkruid, hoornblad en vederkruid, om de waterkwaliteit te verbeteren en algengroei te voorkomen. Deze planten produceren zuurstof tijdens de fotosynthese, wat belangrijk is voor een gezonde vijver. Ze bieden ook schuilplaatsen voor kleine waterdieren en helpen de balans in het ecosysteem te behouden.

Bekijk drijfplanten

Selectie vijverplanten

Populaire drijf- en zuurstofplanten

Alle vijverplanten

Tip 3

Zorg voor een goede mix van verschillende soorten planten

Zorg voor een goede mix van verschillende soorten waterplanten om optimaal te profiteren van hun diverse kwaliteiten, zoals zuurstofproductie en het verwijderen van nitriet uit het water. Plant de waterplanten in groepen voor een natuurlijk effect en gebruik daarom meerdere planten van dezelfde soort bij elkaar.

Bekijk onze vijverplanten

Tip 4

Houd rekening met plantafstand en volwassen grootte

Houd rekening met de grootte van de planten op volwassen leeftijd bij het bepalen van de plantafstand en laat ruimte tussen de planten voor groei en onderhoud.

Tip! Een handige maatstaaf is 9 planten per vierkante meter of 5 planten per strekkende meter.

Veelgestelde vragen
Groot assortiment

In Nederland gekweekt

Van planten tot vijverdieren

Kundig advies

Kundig advies

Gegeven door onze experts

Bloei en groei garantie

Bloei- en groeigarantie

Wij bieden zekerheid

Gebruik plantenmanden

Tip 5

Gebruik plantenmanden voor gemakkelijk onderhoud

Wanneer makkelijk onderhoud belangrijk is, is het gebruik van vijvermanden aan aanrader. Gebruik vijvermanden om het onderhoud eenvoudiger te houden, vooral bij snelgroeiende soorten. Dit maakt het gemakkelijk om je planten te beheren en te verplaatsen wanneer dat nodig is.

 

Alle vijverartikelen
watermerk

Tip 6

Kies planten met verschillende bloeitijden

Kies planten met verschillende bloeitijden voor een gevarieerd beeld gedurende het seizoen, zodat je vijver er het hele jaar door aantrekkelijk uitziet. Door te zorgen voor een afwisseling in bloeitijden, geniet je steeds van nieuwe kleuren en vormen in je vijver. Dit zorgt niet alleen voor visuele aantrekkelijkheid, maar ondersteunt ook een divers ecosysteem dat het hele jaar door actief blijft.

Bekijk onze planten
Kies vissen en dieren zorgvuldig

Tip 7

Monitor de groei van planten en voeg vissen toe

Houd de groei van de planten in de gaten en pas het plan aan als dat nodig is. Sommige vijverplanten groeien sneller dan andere en kunnen de vijver gaan overheersen. Voeg vissen pas toe als de vijverplanten goed gegroeid zijn, meestal een paar weken na het planten. Hiermee ontstaat er eerder een balans in de vijver en is de kans op algengroei geringer.

Bekijk vijverdieren
Advies op maat

Vrijblijvend advies

Creëer een gezonde vijver

Door onze vijver beplantingsplan tips te volgen, creëer je een gezond vijver beplantingsplan met inheemse waterplanten die bijdragen aan een natuurlijke uitstraling en helder water. Wil je graag meer informatie over een beplantingsplan voor jouw vijver? Neem dan gerust contact met ons op, wij weten exact hoe we jouw vijver van de juiste beplanting moeten voorzien! Sta jij nog aan het begin van je vijver en wil je tips om een vijver in te richten? Daar lees je hier alles over!

Vraag advies

Onze blogs

Alles rondom jouw vijver

Bekijk alle blogs
De waardering van biovijver.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 195 reviews.