Poelslakken
De poelslak is de grootste zoetwaterslak en daardoor de snelste opruimer. Deze slak eet het meest en plant zich ook het snelst voort, vooral in middelgrote en grote vijvers is de poelslak een zeer effectieve schoonmaker!
Enig resultaat
Biovijver
Poelslakken (Lymnaea stagnalis)
Poelslakken, de meest effectieve vijver opruimers! Poelslakken zijn zoetwaterslakken, oftewel de schoonmakers van jouw vijver. Ze voeden zich met afval, bladafval, dierlijk afval, algen en wieren. Levende planten worden slecht verteerd door zoetwaterslakken en staan daarom niet op het menu van deze schoonmakers!
De poelslak is de grootste zoetwaterslak en daardoor de snelste opruimer. Deze slak eet het meest en plant zich ook het snelst voort, vooral in middelgrote en grote vijvers is de poelslak een zeer effectieve schoonmaker! Ook zijn ze actief aan het wateroppervlak, waar ze af en toe een hap lucht komen halen. Je kunt zelfs zien hoe ze ondersteboven aan het wateroppervlak ”hangen,” bekijk de productafbeeldingen voor dit handige kunstje van de poelslak.
Hoeveel poelslakken heb ik nodig?
De slakkencalculator is een handig hulpmiddel om het benodigde aantal poelslakken voor jouw vijver te berekenen. Door de relevante gegevens van jouw vijver in te voeren, krijg je de juiste hoeveelheid poelslakken voor een optimale opruiming in je vijver. Dit verkleint de kans op algengroei en opbouw van organisch afval.
Maak je geen gebruik van de slakkencalculator, dan kun je de onderstaande richtlijnen volgen voor het aantal moerasslakken per 1000 liter water: Voor heldere vijvers zonder vissen en/of filters wordt een standaardhoeveelheid van 8 poelslakken per 1000 liter geadviseerd. Voor vijvers waarbij de vissen niet worden gevoerd adviseren wij per 10cm vis 4 slakken boven op de standaard geadviseerde hoeveelheid. Wanneer er sprake is van extreme algengroei of wanneer de vissen gevoerd worden, wordt het benodigde aantal slakken verdubbeld.
Waar plaats ik poelslakken in de vijver?
Poelslakken kunnen het beste geplaatst worden op een minimale diepte van 40 cm, van hieruit kunnen de zoetwaterslakken zelf door de vijver kruipen. Zoetwaterslakken hoeven niet te wennen aan het water. Ook gaan zoetwaterslakken perfect samen met vissen. Echter zijn grotere koi karpers of steuren, vanaf een formaat van 15cm in staat om de zoetwaterslakken op te eten.
Zijn poelslakken bestand tegen de winter?
Ja, deze zoetwaterslakken zijn een inheemse Nederlandse soort. Ze zijn bestand tegen zowel koude als warme periodes, maar hebben wel een minimale waterdiepte van 50 cm nodig.
Hebben poelslakken onderhoud nodig?
In principe hebben poelslakken geen onderhoud nodig. Met een juiste startpopulatie zal, wanneer de omstandigheden goed zijn, de populatie zichzelf in stand houden. Dit betekent dat poelslakken meestal een eenmalige aanschaf zijn!
Hoe worden poelslakken verzonden?
Poelslakken hebben longen en kunnen dus zuurstof uit de lucht opnemen. We versturen de poelslakken in een waterdichte verpakking om uitdroging te voorkomen. Ze kunnen prima 3 dagen in deze verpakking verblijven. Voor het beste resultaat plaats je de slakken na ontvangst direct in de vijver.
Advies op maat
Heb je een vijver en weet je niet goed hoeveel planten en/of je dieren nodig hebt en welke soort de beste keuze zijn voor jouw vijver? We voorzien je graag van advies op maat. Ook wanneer het gaat om een volledige nieuwe vijver staan wij klaar om je te helpen. Heb je een probleem met je vijver? Dan staat ons deskundige team graag klaar met praktische oplossingen en ideeën om te helpen.
Biovijver – voor Nederlandse gekweekte inheemse waterplanten
Biovijver is dé plek voor in Nederland geteelde inheemse waterplanten. Wil je onze vijverpakketten ontdekken? Kom gerust langs bij onze kwekerij en bekijk onze vijverproducten zelf. Maak vooraf een afspraak en krijg persoonlijk advies. Of je nu een particulier bent of een professionele tuinarchitect/hovenier, wij helpen je graag. Heb je vragen of behoefte aan begeleiding bij je keuzes? Laat het ons weten. Ons team staat klaar om je vijveroptimalisatie tot een succes te maken.