Biovijver

Zoetwaterslakken

Zoetwaterslakken zijn fascinerende weekdieren die een belangrijke rol spelen in zoetwaterecosystemen. Wat zoetwaterslakken uniek maakt, is hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen. Ze variëren in grootte, kleur en vorm, sommige soorten hebben zelfs een gestreepte of gespikkelde schelp om zich beter te camoufleren in hun omgeving.  

De rol van zoetwaterslakken

Deze slakken spelen een belangrijke rol in de vijver door hun diverse bijdragen. Ze ruimen organisch afval op, zoals bladeren, en voorkomen zo ophoping op de bodem. Daarnaast controleren ze de algengroei, wat belangrijk is voor een heldere waterkwaliteit. Door de bodem om te woelen, bevorderen ze een goede circulatie van water en voedingsstoffen. Bovendien dienen ze als voedsel voor vissen, vogels en amfibieën, waardoor ze een schakel zijn in de voedselketen en bijdragen aan de biodiversiteit van de vijver. Zo zijn zoetwaterslakken onmisbare bewoners voor een gezond en evenwichtig vijverecosysteem. 

Soorten zoetwaterslakken bij Biovijver

Bij Biovijver hebben we drie verschillende soorten zoetwaterslakken. Dit zijn poelslakken, posthoornslakken en moerasslakken. Wij hebben de verschillen voor je op een rijtje gezet:  

Poelslakken:

 • Verblijven in stilstaand water
 • Spelen een belangrijke rol bij het opruimen van organisch afval
 • Grootste eter en planten zich snel voort

Posthoornslakken: 

 • Geschikt voor kleinere waterpartijen
 • Opvallende gedraaide schelpen
 • Verblijven in diverse wateromgevingen
 • Helpen bij het bestrijden van algen
 • Goede keuze voor hogere watertemperaturen

Moerasslakken:

 • Voelen zicht thuis in vochtige, modderige gebieden
 • Verwerken organisch materiaal
 • Geschikt voor zwemvijvers en brengen geen zwemmersjeuk over

Welke zoetwaterslak moet ik kiezen voor mijn vijver?

Bij het kiezen van vijverslakken voor je vijver moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de grootte van de vijver, het type watermilieu en je specifieke doelen voor het vijverecosysteem.  

Voor kleinere vijvers zijn kleinere slakkensoorten geschikter, terwijl grotere vijvers wellicht baat hebben bij vijverslakken die zich beter kunnen verspreiden. Denk ook aan het type watermilieu: sommige slakken houden van stilstaand water, terwijl andere beter gedijen in stromend water. Kies slakken die passen bij het type wateromgeving in jouw vijver. 

Het doel van het toevoegen van vijverslakken is ook belangrijk. Als je bijvoorbeeld slakken wilt toevoegen om algen te bestrijden, kunnen posthoornslakken effectief zijn. Denk ook aan het ecologische evenwicht dat je wilt bereiken in je vijver. Sommige slakken helpen bij het opruimen van organisch materiaal, terwijl andere een rol spelen in de voedselketen van de vijver. 

Onze drie soorten slakken zijn inheems en dus winterhard. Ook is het goed om te weten dat het kweekgedrag van slakken kan variëren. Sommige soorten kunnen zich snel voortplanten, wat in bepaalde gevallen gewenst kan zijn, maar in andere gevallen kan het leiden tot overmatige voortplanting. Slakken passen hun voortplantingstempo aan op basis van de beschikbaarheid van voedsel. Bij veel voedsel zullen ze sneller voortplanten en vice versa. 

Advies op maat

Heb je een vijver en heb je vragen over de optimale hoeveelheid planten en/of dieren, en welke soorten het meest geschikt zijn voor jouw vijver? Wij bieden op maat gemaakt advies om je hierbij te ondersteunen. Of je nu bezig bent met de aanleg van een geheel nieuwe vijver of als je tegen problemen aanloopt met je bestaande vijver, ons team staat klaar met tips en advies om je te helpen.