Filters

Vijverslakken

Vijverslakken spelen een onopvallende maar belangrijke rol in het ecologische evenwicht van het water. Of je nu een natuurlijke vijver hebt of een aangelegde waterpartij, vijverslakken voegen een vleugje diversiteit toe en dragen bij aan een gezond ecosysteem.

Toont alle 3 de resultaten

Biovijver

Vijverslakken

Maak kennis met vijverslakken, de kleine, fascinerende bewoners van je vijver. Vijverslakken spelen een onopvallende maar belangrijke rol in het ecologische evenwicht van het water. Of je nu een natuurlijke vijver hebt of een aangelegde waterpartij, vijverslakken voegen een vleugje diversiteit toe en dragen bij aan een gezond ecosysteem.

De rol van vijverslakken

Ontdek hoe deze slakken, met hun langzame bewegingen en unieke schelpen, helpen bij het opruimen van organisch materiaal in het vijverwater. Van het eten van algen tot het recyclen van bladeren, vijverslakken spelen een cruciale rol bij een schone vijver en het ondersteunen van een evenwichtige vijveromgeving. Er zijn een aantal redenen waarom het toevoegen van vijverslakken aan de vijver een goed idee is.

3 soorten vijverslakken bij Biovijver

Ontdek de verscheidenheid aan vijverslakken met poelslakken, posthoornslakken en moerasslakken. Poelslakken verblijven in stilstaand water en spelen een belangrijke rol bij het opruimen van organisch afval. Posthoornslakken, de beste slak voor de kleinere waterpartijen. Ze hebben opvallende gedraaide schelpen en verblijven in verschillende wateromgevingen en helpen bij het bestrijden van algen. Moerasslakken voelen zich thuis in vochtige, modderige gebieden en dragen bij aan het ecologische evenwicht door organisch materiaal te verwerken. Deze slak is de enige geschikte slak voor zwemvijevers. Ontdek de unieke eigenschappen van deze waterslakken en hoe ze een waardevolle rol spelen in het behoud van een gezonde en evenwichtige vijveromgeving.

De poelslak is de grootste eter en plant zich het snelst voort. Deze soort is het meest effectief, behalve in twee verschillende situaties. In kleine waterpartijen is de posthoornslak de beste keuze, omdat deze goed tegen hoge watertemperaturen kan (daarnaast is deze soort niet veel langzamer dan de poelslak). De moerasslak is weliswaar een stuk langzamer, maar deze kan geen zwemmersjeuk overbrengen. Dit betekent dat de moerasslak de enige geschikte soort is wanneer er in het water wordt gezwommen.

Welke vijverslak moet ik kiezen voor mijn vijver?

Het kiezen van vijverslakken voor je vijver hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je vijver, het type watermilieu, en je specifieke doelen voor het vijverecosysteem. Hier zijn enkele overwegingen die je kunnen helpen bij het maken van een keuze:

Vijvergrootte: Voor kleinere vijvers kunnen kleinere slakkensoorten geschikter zijn, terwijl grotere vijvers mogelijk baat hebben bij vijverslakken die zich beter kunnen verspreiden.

Watermilieu: Sommige slakken geven de voorkeur aan stilstaand water, terwijl andere slakken goed gedijen in stromend water. Zorg ervoor dat je slakken kiest die zich aanpassen aan het type wateromgeving dat jij hebt.

Doel van de vijverslakken: Overweeg waarom je slakken aan je vijver wilt toevoegen. Wil je bijvoorbeeld vijverslakken om algen te bestrijden, dan kunnen posthoornslakken effectief zijn.

Ecologisch evenwicht: Kies vijverslakken die passen bij het ecologische evenwicht dat je wilt bereiken. Sommige slakkensoorten helpen bij het opruimen van organisch materiaal, terwijl andere een rol spelen in de voedselketen van de vijver.

Winterhardheid: Onze 3 soorten slakken zijn inheems en zijn dus winterhard. Wel raden we een minimale waterdiepte aan van 50cm.

Kweekgedrag: Sommige slakkensoorten kunnen zich snel voortplanten, wat in bepaalde gevallen gewenst kan zijn, terwijl het in andere gevallen overmatige voortplanting kan veroorzaken. Slakken passen het tempo van de voortplanting aan, aan de beschikbaarheid van voedsel. Wanneer er veel voedsel is, zullen ze sneller voorplanten en anderom.

Advies op maat

Heb je een vijver en weet je niet goed hoeveel planten en/of dieren je nodig hebt en welke soort de beste keuze zijn voor jouw vijver? We voorzien je graag van advies op maat. Ook als het gaat om een volledige nieuwe vijver staan wij klaar om je te helpen. Bij problemen met je vijver denken we ook graag met je mee en staat ons team klaar met praktische oplossingen en ideeën.

Biovijver – voor inheemse waterplanten van topkwaliteit

Biovijver is jouw betrouwbare bron voor in Nederland gekweekte inheemse waterplanten. Heb je interesse in een van onze vijverpakketten, vijverplanten of slakken? Kom dan naar onze kwekerij om alle vijverproducten op je gemak te komen bekijken. Neem vooraf contact met ons op om een afspraak te maken, dan hebben we alle tijd voor je. Of je nu een particulier bent of een professionele tuinarchitect/hovenier, wij staan klaar om je te assisteren. Bij vragen of wanneer je hulp nodig hebt bij het maken van keuzes, laat het ons dan gerust weten. Ons toegewijde team staat paraat om je te begeleiden en ervoor te zorgen dat jouw vijveroptimalisatie een succes wordt.