Filters

Posthoornslakken

De posthoornslak heeft de voorkeur voor kleine en middelgrote vijvers. Deze slak is graag actief aan het wateroppervlak en verdraagt hoge temperaturen het beste.

Enig resultaat

Biovijver

Posthoornslak (Planorbarius corneus)

Posthoornslakken, dé schoonmakers voor de kleinere en middelgrote vijvers! Posthoornslakken zijn zoetwaterslakken, oftewel de schoonmakers van jouw vijver. Ze voeden zich met afval, bladafval, dierlijk afval, algen en wieren. Posthoornslakken vermijden levende planten in hun dieet, waardoor ze een goede keuze zijn als opruimers in je vijver!

De posthoornslak heeft de voorkeur voor kleine en middelgrote vijvers. Deze slak is graag actief aan het wateroppervlak en verdraagt hoge temperaturen het beste. In grote vijvers verzet de posthoornslak meer werk, maar de hogere watertemperaturen in kleine vijvers maken de posthoornslak hier de betere keuze. Aan het wateroppervlak, waar ze af en toe een hap lucht komen halen is te zien hoe ze ondersteboven aan het wateroppervlak ”hangen.” Neem een kijkje bij de productafbeeldingen om dit handige trucje van de posthoornslak te ontdekken.

Hoeveel posthoornslakken heb ik nodig?

De slakkencalculator is een handig hulpmiddel om het benodigde aantal posthoornslakken voor je vijver te berekenen. Door de relevante gegevens van jouw vijver in te voeren, krijg je de juiste hoeveelheid zoetwaterslakken voor een optimale opruiming in je vijver. Dit verkleint de kans op algengroei en opbouw van organisch afval.

Wanneer je geen gebruik maakt van de slakkencalculator, kun je de onderstaande richtlijnen volgen voor het aantal posthoornslakken per 1000 liter water: Voor heldere vijvers zonder vissen en/of filters wordt een standaardhoeveelheid van 8 posthoornslakken per 1000 liter geadviseerd. Voor vijvers waarbij de vissen niet worden gevoerd adviseren wij per 10cm vis 4 slakken boven op de standaard geadviseerde hoeveelheid. Wanneer er sprake is van extreme algengroei of wanneer de vissen worden gevoerd, wordt het benodigde aantal slakken verdubbeld.

Weetje van de natuur: De posthoornslak is er ook in een opvallende rode kleur. Het huisje van de slak is dan transparant. Door het rode bloed van deze zoetwaterslak lijkt het alsof de slak een rood huisje heeft.

Waar plaats ik posthoornslakken in de vijver?

Een ideale plaatsing is op een diepte van minimaal 40 cm, waardoor de zoetwaterslakken zelf gemakkelijk door de vijver kunnen bewegen. Deze slakken passen zich zonder problemen aan het water aan. Ze vormen een goede combinatie met vissen, hoewel grotere koi-karpers of steuren, vanaf een grootte van 15 cm, in staat zijn de zoetwaterslakken te consumeren.

Zijn posthoornslakken bestand tegen de winter?

Ja, posthoornslakken zijn een inheemse Nederlandse soort. Ze zijn bestand tegen zowel koude als warme periodes, maar hebben wel een minimale waterdiepte van 50 cm nodig.

Hebben posthoornslakken onderhoud nodig?

In principe hebben zoetwaterslakken geen onderhoud nodig. Met een juiste startpopulatie zal, wanneer de omstandigheden goed zijn, de populatie zichzelf in stand houden. Dit betekent dat posthoornslakken meestal een eenmalige aanschaf zijn!

Hoe worden posthoornslakken verzonden?

Posthoornslakken hebben longen en kunnen zuurstof uit de lucht opnemen. We versturen de zoetwaterslakken in een waterdichte verpakking om uitdroging te voorkomen. De slakken kunnen prima 3 dagen in de verpakking verblijven. Voor het beste resultaat plaats je de posthoornslakken na ontvangst direct in de vijver.

Advies op maat

Heb je een vijver en weet je niet goed hoeveel planten en/of dieren je nodig hebt en welke soort de beste keuze zijn voor jouw vijver? We voorzien je graag van advies op maat. Ook als het gaat om een volledige nieuwe vijver staan wij graag klaar om je te helpen. En mocht je problemen ondervinden met je vijver dan staat ons deskundige team graag klaar met tips en advies.

Biovijver – voor in Nederland gekweekte inheemse waterplanten

Biovijver is dé plek voor in Nederland geteelde inheemse waterplanten. Ben je benieuwd naar onze vijverpakketten? Kom dan zeker eens langs bij onze kwekerij en bekijk onze vijverproducten op je gemak. Maak vooraf even een afspraak, dan geven we je persoonlijk advies. Of je nu een particulier bent of een professionele tuinarchitect/hovenier, wij helpen je graag. Heb je vragen of behoefte aan begeleiding bij je keuzes? Laat het ons weten, ons team staat klaar om je vijveroptimalisatie tot een succes te maken.