Filters

Drijfplanten

Drijfplanten zijn waterplanten die op het oppervlak van het water drijven, zonder dat ze in de bodem van de vijver worden geplant.

Toont alle 17 de resultaten

Biovijver

Drijfplanten

Drijfplanten zijn waterplanten die op het oppervlak van het water drijven, zonder dat ze in de bodem van de vijver worden geplant. Ze hebben geen wortels die diep in de bodem groeien, maar hun wortels hangen vrij in het water. Daarnaast hebben we ook drijfbladeren aan het wateroppervlak, zoals een waterlelie. Drijfplanten halen hun voedingsstoffen voornamelijk uit het water en het slib op de bodem.

Redenen voor drijfplanten in de vijver

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor drijfplanten in de vijver. Graag zetten de deze redenen even overzichtelijk voor je neer.

Reden 1 schaduw: De bladeren van drijfplanten bieden schaduw op het wateroppervlak. Dit is gunstig omdat het helpt bij het reguleren van de watertemperatuur en overmatige opwarming van het water voorkomt.

Reden 2 zuurstofproductie: Net als andere waterplanten voeren drijfplanten fotosynthese uit, waarbij ze koolstofdioxide opnemen en zuurstof produceren. Dit draagt bij aan het handhaven van een gezond zuurstofniveau in de vijver, wat essentieel is voor vissen en andere waterorganismen.

Reden 3 waterzuivering: Drijfplanten nemen voedingsstoffen zoals nitraat en fosfaat op uit het water. Dit helpt bij het voorkomen van overmatige algengroei en draagt bij aan het handhaven van een evenwichtige waterkwaliteit.

Reden 4 esthetische waarde: Drijfplanten voegen schoonheid en natuurlijke uitstraling toe aan de vijver. Ze kunnen variëren in vormen en kleuren, waardoor ze een decoratief element aan het wateroppervlak toevoegen.

Reden 5 schuilplaats voor vissen: De wortels van drijfplanten bieden een schuilplaats voor vissen en andere waterdieren. Vooral jonge vissen kunnen hier bescherming vinden tegen roofdieren.

Drijfplanten in ons assortiment

Bij Biovijver vind je een prachtig assortiment drijfplanen, stuk voor stuk planten van hoge kwaliteit. De soorten drijfplanten die wij in ons assortiment hebben zijn:
• Krabbenscheer
• Kikkerbeet
• Waternoot
• Witte waterlelie
• Dubbelbloemige witte waterlelie
• Kaapse waterlelie
• Drijvend fonteinkruid
• Veenwortel
• Grof hoornblad
• Fijn hoornblad
• Duizendknoopfonteinkruid
• Waterranonkel
• Sterrenkroos
• Gewone waternavel
• Blaasjeskruid
• Klimopwaterranonkel
• Klein sterrenkroos

Het toevoegen van drijfplanten aan je vijver kan bijdragen aan een gezond en gebalanceerd aquatisch ecosysteem. Daarom adviseren wij altijd om naast waterplanten drijfplanten aan je vijver toe te voegen.

Maak gebruik van onze plantencalculator!

Heb je geen idee hoeveel drijfplanten je nodig hebt voor je vijver en welke soort planten? Gebruik dan onze handige plantencalculator! Deze vertelt je precies hoeveel drijfplanten en welke planten het beste zijn voor jouw vijver.

Moeten de elastiekjes van de drijfplanten af?

Van de niet wortelende drijfplanten (hoornblad en blaasjeskruid) mogen alle elastiekjes verwijderd worden voor het plaatsen in de vijver. Van de wortelende zuurstofplanten (fonteinkruiden en sterrenkroos) hoef je alleen het elastiekje die 5 bossen bundelt te verwijderen, alleen het elastiekje van de bos zelf niet. Dit elastiekje voorkomt dat gedeeltes van de drijfplant naar het wateroppervlak drijven.

Kunnen drijfplanten zo de vijver in?

Sommige drijfplanten maken geen wortels en kunnen daarom zo de vijver in. Andere soorten drijfplanten maken wel wortels, deze moeten geplant worden in de vijver. Niet wortelende drijfplanten zijn: krabbenscheer, kikkerbeet, waternoot, hoornblad en blaasjeskruid.

Advies op maat

Heb je een vijver en weet je niet goed hoeveel drijfplanten en welke soorten de beste keuze zijn voor jouw vijver? We voorzien je graag van advies op maat. Ook als het gaat om een volledige nieuwe vijver staan wij klaar om je te helpen. Heb je een probleem met je vijver? Ons team heeft altijd praktische oplossingen en ideeën.

Biovijver – voor in Nederland gekweekte inheemse waterplanten

Biovijver is jouw betrouwbare bron voor in Nederland gekweekte inheemse waterplanten. Als je interesse hebt in een van onze vijverpakketten, ben je van harte welkom om een bezoek te brengen aan onze kwekerij. Zo kun je onze vijverartikelen op je gemak komen bekijken. Neem vooraf even contact met ons op om een afspraak te maken, dan hebben we alle tijd voor je. Of je nu een particulier bent of een professionele tuinarchitect/hovenier, wij staan klaar om je te assisteren. Bij vragen of als je hulp nodig hebt bij het maken van keuzes, laat het ons dan gerust weten. Ons toegewijde team staat paraat om je te begeleiden en ervoor te zorgen dat jouw vijveroptimalisatie een succes wordt.