Voorkom problemen

Optimale vijverinrichting en waterkwaliteit

Een goed onderhouden vijver begint bij het waarborgen van een optimale waterkwaliteit. Dit betekent regelmatig het water testen en bijsturen waar nodig. Zo voorkom je problemen zoals algenbloei of troebel water. Bij het aanleggen en inrichten van je vijver is het belangrijk om een doordacht beplantingsplan te maken. Kies voor een combinatie van zuurstofplanten, moerasplanten en waterlelies om niet alleen een prachtig uiterlijk te creëren, maar ook een gezonde leefomgeving voor vissen en andere waterdieren te garanderen. Vergeet niet om ook rekening te houden met de diepte en de ligging van de vijver, zodat je planten zich goed ontwikkelen.

Advies nodig?

Wij helpen je graag

Plantenzoeker

Zoek je een vijverplant, maar weet je niet precies welke het best bij jou en je vijver past? Gebruik dan deze rekenhulp en kom er achter welke plant het best bij jou situatie past!

Vijvertips

Een heldere vijver

Onderhoud en bescherming van je vijver

Daarnaast is het essentieel om je vijver regelmatig te onderhouden om hem helder en schoon te houden. Verwijder bladeren, takken en ander afval om te voorkomen dat ze gaan rotten en de waterkwaliteit aantasten. Een heldere vijver is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor een beter leefklimaat voor je vissen. Mocht je last hebben van ongewenste bezoekers zoals reigers, zijn er verschillende manieren om deze op afstand te houden, zoals het plaatsen van netten of neplijsters. Met de juiste zorg en aandacht wordt jouw vijver een levendige en gezonde oase in je tuin. Heb je hulp nodig? Neem contact op.

Neem contact op

Waar kunnen we je mee helpen?

Veelgestelde vragen

Welke vijverplanten zuiveren het beste?

Sommige soorten hebben een betere zuiverende werking dan andere. De meest krachtige oeverplanten (helofyten) zijn: gele lis, egelskop, kalmoes en beekpunge. Sterkte zuurstofplanten zijn: diverse soorten fonteinkruid, hoornblad, waterpest en aarvederkruid.

Wat zijn de best zuiverende oeverplanten / helofyten?

Sommige soorten hebben een betere zuiverende werking dan andere. De oeverplanten met het sterke zuiverende vermogen zijn: gele lis (nitraat opname), egelskop (nitraat opname), kalmoes (fosfaat opname) en beekpunge (nitriet omzet naar nitraat).

Hoeveel waterplanten heb ik nodig om een gezond ecologisch evenwicht in mijn vijver te behouden?

Het aantal waterplanten dat je nodig hebt voor jouw vijver hangt van een aantal factoren af. Het is verstandig even contact met ons op te nemen dan kunnen wij jou perfect adviseren over de hoeveelheid planten en welke soorten je het beste kunt kiezen.

Hoeveel zuurstofplanten heb ik nodig?

De geadviseerde hoeveelheid zuurstofplanten bedraagt 4 tot 5 bossen of kwekerspotten per 1000 liter. Het aantal benodigde zuurstofplanten kan ook berekend worden met de zuurstofplanten calculator.

watermerk
De waardering van biovijver.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 195 reviews.