Filters

Zoetwatermosselen

Zoetwatermosselen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem waarin ze leven. Ze filteren water en voeden zich met algen, slib, klei en bacteriën, waardoor ze helpen bij het beschermen van de waterkwaliteit.

Enig resultaat

Biovijver

Natuurlijke waterhelden, de kracht van zoetwatermosselen in je vijver

Zoetwatermosselen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem waarin ze leven. Ze filteren water en voeden zich met algen, slib, klei en bacteriën, waardoor ze helpen bij het beschermen van de waterkwaliteit. Door deze eigenschappen zijn ze een interessante toevoeging aan je vijver, omdat ze algen eten en je water helderder maken.

Waar je op moet letten bij het aanschaffen van zoetwatermosselen

Voordat je zoetwatermosselen voor je vijver koopt, moet je rekening houden met enkele zaken. Kies specifieke zoetwatermosselen die geschikt zijn voor jouw regio en klimaat. Ze zijn gevoelig voor veranderingen in het water, dus zorg voor de juiste waterparameters en een stabiele omgeving. Ze hebben ook voldoende voedselbronnen nodig. Zorg ervoor dat je de juiste soort kiest voor je andere vijverbewoners en controleer of je toestemming nodig hebt om ze in je vijver te plaatsen.

Onderhoud en controle

Als je zoetwatermosselen wilt gebruiken, let dan op enkele punten. Mosselen kunnen snel vermenigvuldigen, dus houdt regelmatig controle en haal overtollige mosselen weg. Andere vijverbewoners, zoals vissen, kunnen concurreren om voedsel, dus zorg voor een gebalanceerde omgeving. Mosselen voeden zich met algen en bacteriën; voeg supplementen toe als er weinig zijn. Controleer regelmatig de gezondheid van de mosselen op tekenen van ziekte, stress of overmatige groei.

Hoeveel zoetwatermosselen heeft mijn vijver nodig?

Gebruik de zoetwatermosselcalculator om de optimale hoeveelheid te bepalen. Zonder de calculator kun je de volgende richtlijnen volgen:
• Voor heldere vijvers zonder vissen en/of filters wordt 4 mosselen per 1000 liter aanbevolen.
• Bij vijvers met niet-gevoerde vissen voeg 2 extra mosselen toe per 10 cm vis boven op de standaardhoeveelheid.
• Bij gevoerde vissen wordt het aantal mosselen verdubbeld.

Waar kan ik het beste zoetwatermosselen in de vijver plaatsen?

Plaats ze op een minimale diepte van 40 cm voor veiligheid tijdens verschillende temperaturen. Vermijd dieptes onder 100 cm vanwege verminderde beschikbaarheid van algen, de voedselbron voor de mosselen.

De verzending van zoetwatermosselen

Zoetwatermosselen kunnen zuurstof uit de omgeving opnemen en worden verzonden in waterdichte verpakkingen om uitdroging te voorkomen. Ze kunnen 3 dagen overleven in deze verpakkingen en moeten direct na ontvangst in de vijver worden geplaatst voor optimale resultaten.

Biovijver voor zoetwatermosselen en advies!

Bij Biovijver vind je niet alleen zoetwatermosselen, maar ook advies over introductie en beheer in je vijver. Het team staat klaar om te helpen en adviseren over een succesvolle integratie van zoetwatermosselen voor een gezondere vijver. Neem contact op met Biovijver voor meer informatie over hoe deze mosselen je vijver kunnen verbeteren.