Filters

Drijfplanten

Drijfplanten zijn waterplanten die op het oppervlak van het water drijven, zonder dat ze in de bodem van de vijver worden geplant.

Toont alle 23 de resultaten

Biovijver

Drijfplanten

Drijfplanten zijn waterplanten die op het wateroppervlak drijven, waarbij hun wortels vrij hangen in het water. Ze worden niet in de bodem van de vijver geplant, waardoor ze gemakkelijk kunnen zweven en hun bladeren en bloemen direct het zonlicht kunnen vangen. Planten met drijfbladeren aan het wateroppervlak, maar wortels in de bodem worden ook als drijfplanten gezien. Bijvoorbeeld de waterlelie of kaapse waterlelie.

Wat zijn drijfplanten

Drijfplanten zijn waterplanten die op het oppervlak van het water drijven, zonder dat ze in de bodem van de vijver worden geplant. Ze hebben geen wortels die diep in de bodem groeien, maar hun wortels hangen vrij in het water. Daarnaast hebben we ook drijfbladeren aan het wateroppervlak, zoals een waterlelie. De meeste drijfplanten halen hun voedingsstoffen voornamelijk uit het water.

Redenen voor drijfplanten in de vijver

Drijfplanten zijn een waardevolle aanvulling voor je vijver om verschillende redenen. Ze zorgen voor schaduw op het wateroppervlak, wat helpt de temperatuur te regelen en oververhitting te voorkomen. Daarnaast produceren vijverplanten zuurstof via fotosynthese, wat belangrijk is voor een gezond ecosysteem. Drijfplanten helpen ook bij de waterzuivering door voedingsstoffen zoals nitraat en fosfaat op te nemen, wat de groei van algen vermindert. Bovendien brengen ze kleur en variatie in je vijver, wat zorgt voor een aantrekkelijke uitstraling. Drijfplanten bieden schuilplaatsen voor vissen en andere waterdieren, vooral voor jonge vissen die bescherming zoeken tegen roofdieren.

Drijfplanten in ons assortiment

Bij Biovijver vind je een zorgvuldig geselecteerd assortiment drijfplanten van hoge kwaliteit. Ons aanbod omvat onder andere krabbenscheer, kikkerbeet, waternoot, en diverse waterlelies zoals de witte waterlelie en de dubbelbloemige witte waterlelie. Daarnaast hebben we drijvend fonteinkruid, veenwortel, hoornblad in verschillende varianten, duizendknoopfonteinkruid, waterranonkel, sterrenkroos, gewone waternavel, blaasjeskruid, klimopwaterranonkel, en klein sterrenkroos. Elk van deze planten draagt bij aan een gezonde en mooie vijver.

Moeten de elastiekjes van de drijfplanten af?

Van de niet wortelende drijfplanten (hoornblad en blaasjeskruid) mogen alle elastiekjes verwijderd worden voor het plaatsen in de vijver. Van de wortelende zuurstofplanten (fonteinkruiden en sterrenkroos) hoef je alleen het elastiekje die 5 bossen bundelt te verwijderen, alleen het elastiekje van de bos zelf niet. Dit elastiekje voorkomt dat gedeeltes van de drijfplant naar het wateroppervlak drijven.

Kunnen drijfplanten zo de vijver in?

Sommige drijfplanten maken geen wortels en kunnen daarom zo de vijver in. Andere soorten drijfplanten maken wel wortels, deze moeten geplant worden in de vijver. Niet wortelende drijfplanten zijn: krabbenscheer, kikkerbeet, waternoot, hoornblad en blaasjeskruid.

Advies op maat

Heb je een vijver en weet je niet goed hoeveel drijfplanten en welke soorten de beste keuze zijn voor jouw vijver? We voorzien je graag van advies op maat. Ook als het gaat om een volledige nieuwe vijver staan wij klaar om je te helpen. Heb je een probleem met je vijver? Ons team heeft altijd praktische oplossingen en ideeën, neem dus zeker even contact met ons op.

Biovijver – voor in Nederland gekweekte inheemse waterplanten

Biovijver is leverancier voor in Nederland gekweekte inheemse waterplanten. Als je interesse hebt in een van onze vijverpakketten, ben je van harte welkom om een bezoek te brengen aan onze kwekerij. Zo kun je onze vijverartikelen op je gemak komen bekijken. Neem vooraf even contact met ons op om een afspraak te maken, dan hebben we alle tijd voor je. Of je nu een particulier bent of een professionele tuinarchitect/hovenier, wij staan klaar om je te assisteren. Bij vragen of als je hulp nodig hebt bij het maken van keuzes, laat het ons dan gerust weten. Ons toegewijde team staat paraat om je te begeleiden en ervoor te zorgen dat jouw vijveroptimalisatie een succes wordt.