Terug naar overzicht

Wanneer bloeit een waterlelie?

Wanneer bloeit een waterlelie

Een vraag die veel mensen zich afvragen is “Wanneer bloeit een waterlelie”? Wanneer je kiest voor waterlelies in de vijver wil je deze het liefst zo snel mogelijk in bloei zien. In deze blog vertellen we je graag wanneer een waterlelie bloeit. Daarnaast benoemen we enkele populaire soorten waterlelies. Lees gauw even verder, dan weet je wanneer jij van jouw waterlelies kunt genieten!

Wanneer bloeit waterlelie?

Wanneer een waterlelie bloeit is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is de bloei van een waterlelie afhankelijk van het seizoen. De meeste waterlelies bloeien van de lente tot de herfst. Hierbij kan de bloeitijd variëren op basis van lokale klimaatomstandigheden. Daarnaast houden waterlelies van warmte, de meeste waterlelies bloeien bij een temperatuur boven de 15 graden Celcius. Hoe warmer het water, hoe actiever de bloei van de waterlelie. Een gezonde waterlelie met de juiste zorg, inclusief voldoende zonlicht en goede waterkwaliteit, zal waarschijnlijk een overvloedige bloei vertonen. Zorg voor regelmatig onderhoud, lees hiervoor onze tips verderop in deze blog.

Grootbloemige waterlelies

Grootbloemige waterlelies zijn de koninginnen van de vijver, met indrukwekkende bloemen die vaak tot wel 30 centimeter in diameter kunnen groeien. Populaire soorten grootbloemige waterlelies zijn onder andere de Nymphaea ‘attraction’ met dieprode bloemen en donkergroen blad en de Nymphaea ‘marliacea chromatella’ met grote gele bloemen. Deze waterlelies bloeien van juni tot september.

Waterlelies met kleine bloemen

Ook waterlelies met kleine bloeien staan prachtig in een vijver. Enkele populaire waterlelies zijn bijvoorbeeld de Nymphaea ‘pygmaea helvola’. Een prachtige waterlelie met kleine gele bloemen en compacte lelieachtige bladeren. Deze waterlelie bloeit van mei tot september. Nog een waterlelie met kleine bloemen is de Nymphaea ‘pygmaea alba’. Deze waterlelie is bekend om haar witte bloemen. Omdat deze waterlelie compact blijft is deze soort ook mooi in kleine vijvers en waterpartijen. Ook deze waterlelie bloeit van mei tot september.

Tips verzorging waterlelie voor bloei

Ongeacht het type waterlelie dat je kiest, zijn er enkele algemene verzorgingstips die je in gedachten moet houden:

  • Gebruik vijveraarde van goede kwaliteit bij het planten van de waterlelie. Deze aarde bevat de juiste voedingsstoffen en zorgt voor een goede groei;
  • Zorg voor voldoende zonlicht, idealiter minstens zes uur per dag;
  • Plaats de waterlelie op de juiste diepte in de vijver, afhankelijk van het type. Dit is meestal tussen de 30 en 60 centimeter. En voor de grootbloemige tussen de 50 en 120 centimeter. Raadpleeg echter de specifieke aanbevelingen voor de gekozen waterleliesoort;
  • Gebruik vijveraarde van goede kwaliteit bij het planten van de waterlelie;
  • Wanneer het loof volledig is afgestorven verwijder het dan om de waterlelie gezond te houden.

Wanneer bloeit waterlelie? Vraag het Biovijver

Heb je een mooie waterlelie op het oog en wil je zeker zijn van een optimale bloei? Vraag onze specialisten gerust om advies. Er zal ongetwijfeld een geschikte waterlelie in ons assortiment voor jouw vijver of waterpartij bijzitten. Daarnaast kunnen wij je perfect adviseren over de verzorging van waterlelies en andere vijverplanten.

Bloeiende waterlelie kopen? Biovijver!

Op zoek naar een mooie waterlelie voor jouw vijver? Neem dan een kijkje in ons aanbod waterlelies. Al onze waterplanten zijn van hoge kwaliteit. Naast waterlelies hebben wij tal van andere soorten waterplanten. Wil je meer informatie over het onderwerp “wanneer bloeit een waterlelie” of heb je andere vragen over ons aanbod waterplanten? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg naar een gezonde vijver.

Terug naar overzicht
De waardering van biovijver.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 127 reviews.