Terug naar overzicht

Kroos in vijver: hoe kom je ervan af?

Kroos in vijver hoe kom je ervan af

Kroos, dat groene tapijt dat op het wateroppervlak van vijvers, kan een frustrerende uitdaging zijn. Maar vrees niet, in deze blog delen we een scala aan tips om van kroos af te komen en laten we je zien hoe je deze vervelende drijvende plantjes in de toekomst kunt voorkomen. Kroos in je vijver? Lees gauw verder!

Waarom kroos in vijver een uitdaging vormt

Kroos, bestaande uit kleine drijvende planten, kan snel uitgroeien tot een dicht tapijt en het wateroppervlak van je vijver bedekken. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de vijver aantasten, maar ook de balans in het ecosysteem verstoren door het zonlicht te belemmeren en zuurstofuitwisseling te beperken. Heb je kroos in je vijver dan wil je daar graag zo snel mogelijk vanaf. En daar begint direct de uitdaging, want kroos bestaat uit vele kleine snelgroeiende waterplantjes.

Kroos in vijver? Wij geven tips

Om kroos te beperken of te verwijderen geven we je graag wat tips.

Kroos handmatig verwijderen

Een van de meest directe methoden is handmatig kroos verwijderen met een schepnet. Herhaal dit regelmatig om de groei van kroos in de vijver onder controle te houden. Bij het verwijderen van kroos worden en voedingsstoffen uit het water onttrokken, waardoor op den duur de groei van het kroos zal afnemen.

Waterkwaliteit optimaliseren

Te veel voedingsstoffen kunnen de groei van kroos stimuleren. Een goede variatie aan zuurstofplanten, oeverplanten, moerasplanten en drijfplanten zorgt dat er weinig beschikbare voedingsstoffen in het water overblijven. In een vijver met een goede variatie aan waterplanten, zal kroos alleen langzaam groeien. Als steuntje in de rug, kunnen er extra oeverplanten of moerasplanten worden toegevoegd die boven water blad hebben. En dan is de beste bestrijding handmatig verwijderen.

Drijfplanten toevoegen

Drijfplanten zijn directe concurrenten van kroos. Ze groeien op dezelfde plek van de vijver en concurreren om ruimte. Sterkte drijfplanten die vooral boven het wateroppervlak uit groeien, zoals krabbenscheer of waterlelies kunnen het kroos terugdringen.

Kroos in vijver voorkomen

Kroos in je vijver voorkomen? Ook daarvoor hebben we een aantal handige tips. Allereerst
voorkom dat kroos je vijver binnenkomt door een barrière te creëren bij de invoer. Dit kan een fysieke barrière zijn of het regelmatig inspecteren van nieuwe planten voordat je ze toevoegt. Onderhoud je vijver regelmatig door organisch materiaal, zoals bladeren, te verwijderen. Dit voorkomt de ophoping van voedingsstoffen die de groei van kroos kunnen stimuleren. Zorg voor een evenwichtige mix van waterplanten in je vijver. Dit kan helpen voorkomen dat kroos de overhand krijgt. Ook is het belangrijk niet te overvoeren, beperk de hoeveelheid voer voor vissen om overtollige voedingsstoffen in het water te verminderen.

Kroos in vijver? Vraag Biovijver!

Last van veel kroos in je vijver? Hopelijk heb je na het lezen van deze blog voldoende tips om kroos uit jouw vijver te bannen of te beperken. Heb je nog vragen over kroos in je vijver of ben je op zoek naar de juiste waterplanten voor een natuurlijk evenwicht in je vijver? Neem dan een kijkje in ons aanbod waterplanten of neem gerust contact op voor meer informatie. In ons aanbod waterplanten vind je zuurstofplanten, oeverplanten, moerasplanten en drijfplanten. Stuk voor stuk waterplanten van hoge kwaliteit voor een optimale plantengroei in de vijver. Ook hebben wij een mooi assortiment vijverpakketten. Veel succes met het verwijderen van kroos uit jouw vijver en tot ziens bij Biovijver!

Terug naar overzicht
De waardering van biovijver.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 127 reviews.