Terug naar overzicht

Help, ik heb groen vijverwater: tips om op te lossen en te voorkomen

Help, mijn vijverwater is groen! Groen vijverwater is een veelvoorkomend probleem bij vijverwater. Als vijverliefhebber is dit groene vijverwater natuurlijk erg frustrerend. Gelukkig zijn er effectieve oplossingen om groen vijverwater te voorkomen. In deze blog delen we waardevolle tips om groen vijverwater te voorkomen en op te lossen.

Diagnose van groen vijverwater

Het is belangrijk om de oorzaak van groen vijverwater te begrijpen. Algenbloei is vaak de boosdoener van groen vijverwater en wordt vaak veroorzaakt door een teveel aan voedingsstoffen in het water. De reden van algengroei kan overtollig zonlicht en ongebruikte visvoeding zijn. Is jouw vijverwater groen, lees dan gauw even verder voor tips en advies bij groen vijverwater.

Meer algen door seizoen verandering

Wanneer je irissen wilt planten kan dit het gehele jaar door, wel heb je in de lente het snelst een mooi resultaat. In deze periode is de grond meestal voldoende opgewarmd, wat gunstig is voor de wortelgroei. Irissen hebben goed doorlatende grond nodig om te voorkomen dat de wortels te nat worden, wat kan leiden tot rotten. Irisbollen van Biovijver.nl kunnen het gehele jaar door geplant worden zonder last te krijgen van wortelrot.

Nazomer – doorbloeiende irissen planten

Wanneer de temperaturen stijgen en het voorjaar weer aanbreekt, kunnen algen in het vijverwater sterk toenemen. Algen hebben licht nodig om te groeien, dus hoe meer direct zonlicht, hoe meer kans op algen. Met name in de zomer zullen algen dus harder groeien. Ook opgestapelde voedingsstoffen uit de winter vormen de ideale basis voor algen om te groeien.

Helder vijverwater door zoetwatermosselen

Om het vijverwater helder te maken is de eerste stap zoetwatermosselen toevoegen aan de vijver. Zoetwatermosselen werken als natuurlijke filters voor vijverwater. Tegelijk met het toevoegen van zoetwatermosselen kunnen er oeverplanten en moerasplanten worden geplaatst in en rondom de vijver. Deze groeien boven de vijver uit zodat deze waterplanten geen last hebben van te weinig zuurstof in het vijverwater. Lees even verder welke oeverplanten wij aanbevelen.

Kies voor oeverplanten als natuurlijke filter

Ook oeverplanten dragen bij aan het voorkomen van groen vijverwater. Oeverplanten, zoals lisdodde, kalmoes en de gele lis, fungeren als natuurlijke filters van vijverwater. Oeverplanten bieden daarnaast schaduw waardoor de groei van algen wordt afgeremd. Oeverplanten kunnen de meeste voedingsstoffen opnemen, omdat ze de grootste massa hebben (gewicht).

Moerasplanten voor natuurlijke waterzuivering

Moerasplanten, waaronder waterdrieblad en kattenstaart, gedijen in ondiep water en dragen bij aan het voorkomen van groen vijverwater. De wortels van deze moerasplanten nemen voedingsstoffen op zodat algen minder kans krijgen. Moerasplanten worden geplant tussen de overgang van water naar land, oeverplanten staan een zone dieper.

Voeg zuurstofplanten toe in de vijver voor balans

De volgende stap naar helder vijverwater is het toevoegen van zuurstofplanten. Zuurstofplanten, zoals waterpest en hoornblad, spelen een cruciale rol bij het in balans brengen van de vijver. Deze zuurstofplanten absorberen overtollige voedingsstoffen en verminderen de beschikbaarheid van licht voor algen. Mede door deze zuurstofplanten aan je vijver toe te voegen kan groen vijverwater worden voorkomen.

Vijverdieren als ondersteuning bij groen vijverwater

Ook vijverdieren spelen een belangrijke rol bij groen vijverwater. Vijverdieren zijn de opruimers van de vijver en voeden zich met algen en overtollige voedingsstoffen. Minder algen is helder vijverwater. Vijverdieren zijn dus erg waardevol wanneer je last hebt van groen vijverwater. Voeg daarom vijverdieren zoals zoetwaterslakken en posthoornslakken toe aan jouw vijver.

Zeoliet om overtollige afvalstoffen te absorberen

Groen vijverwater komt vaak door overtollige afvalstoffen in het water. Zeoliet kan overtollige afvalstoffen absorberen waardoor algen minder kans krijgen om te groeien. Overweeg daarom zeoliet als een natuurlijke absorbeerder van voedingsstoffen. Zeoliet zal overtollige voedingsstoffen in zich opnemen en bijdragen aan het voorkomen van algenbloei.

Onderhoud je vijver regelmatig

Regelmatig onderhoud van je vijver is essentieel. Verwijder dode bladeren en overtollig slib uit de vijver om ophoping van voedingsstoffen te voorkomen. Controleer ook regelmatig de waterwaarden van de vijver. Zijn de waterwaarden in de vijver te hoog dan is de balans in de vijver verstoord. Met name de niveaus van ammonia, nitriet, nitraat en fosfaat zijn belangrijk om te meten.

Controleer hoe snel je vissen het voer op eten

Heb je vissen in de vijver? Kijk dan na het voeren hoe snel de vissen het voer op hebben. Dit is belangrijk om zeker te zijn dat de vissen niet teveel voer krijgen. Geef je de vissen teveel voer, dan zal je vijverwater vervuilen. Als richtlijn kun je aanhouden dat vissen het voer na 5 minuten op hebben.

Conclusie: groen vijverwater voorkomen

Is jouw vijverwater groen en wil je dit voorkomen? Dan hopen we dat je na het lezen van deze blog wat wijzer bent geworden. Wil je graag meer tips om groen vijverwater op te lossen en te voorkomen, neem dan gerust contact met ons op. Bij Biovijver.nl vind je een ruim assortiment vijverartikelen om jouw vijver perfect in balans te brengen. Van vijverplanten tot vijverdieren, wij bieden alles voor een gezonde vijver.

Jouw vijver in balans met Biovijver

Maak ook slim gebruik van vijverplanten en vijverdieren van Biovijver. Al onze vijverplanten, vijverdieren en vijverartikelen zijn van hoge kwaliteit. Zo breng je jouw vijver snel (weer) in balans. Geen zorgen meer over een groene vijver dankzij Biovijver! Heb je nog andere vragen over het helder krijgen van jouw vijver? Stel ze ons gerust, wij denken graag met je mee op weg naar een heldere en gezonde vijver. Veel succes en plezier met jouw vijver en tot ziens bij Biovijver!

Terug naar overzicht
De waardering van biovijver.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 63 reviews.