Terug naar overzicht

9 keer de beste zuurstofplanten voor je vijver

9 keer de beste zuurstofplanten voor je vijver

Een gezonde vijver begint met de juiste zuurstofplanten. Deze groene bondgenoten voeren niet alleen fotosynthese uit, waarbij ze zuurstof produceren, maar helpen ook bij het zuiveren van het water. Of je nu een beginnende vijverliefhebber bent of je vijver naar een hoger niveau wilt tillen, hier ontdek je de 9 beste zuurstofplanten voor jouw vijver.

9 keer de beste zuurstofplanten voor je vijver

Zuurstofplanten zijn essentieel voor een gezonde vijver. Zuurstofplanten produceren zoals de naam al zegt zuurstof, wat belangrijk is voor alle levende organismen in de vijver. Graag sommen we de 9 beste zuurstofplanten vijver voor je op.

1 Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens)

Nummer 1 als beste zuurstofplant op onze lijst is glanzend fonteinkruid. Deze zuurstofplant heeft glanzende bladeren en gedijt in ondiep water (tot 120 cm diep). Glanzend fonteinkruid is de beste zuurstofplant qua zuurstofproductie en heeft een positieve invloed op de waterkwaliteit.

2 Hoornblad (Ceratophyllum demersum)

Nummer 2 is hoornblad. Hoornblad gedijt in stilstaand water. Hoornblad staat bekend om zijn vertakte bladeren en draagt bij aan een heldere vijver door overtollige voedingsstoffen op te nemen. Deze zuurstofplant begint wat laat met groeien, maar is de sterkste concurrent van algen. Dat komt door het uitscheiden van een algenremmende stof, het allelopatisch effect. Deze plant hoeft niet geplant te worden, wat hem heel makkelijk te plaatsen maakt.

3 Lidsteng (Hippuris vulgaris)

Nummer 3 is lidsteng. De lidsteng is het gehele jaar door actief onder water. Op deze manier wordt de vijver het gehele jaar voorzien van zuurstof en een teken van leven.

4 Drijvend fonteinkruid (Potamogeton natans)

Nummer 4 op onze lijst beste zuurstofplanten is drijvend fonteinkruid. Drijvend fonteinkruid is een uitstekende keuze voor ondiepe vijvers. Het drijft aan het wateroppervlak en draagt bij aan de zuurstofproductie terwijl het een natuurlijke uitstraling behoudt. De plant zorgt voor schaduwrijke zuurstofrijke omstandigheden, heel fijn voor alles wat in het water leeft. Ook voorkomt het opwarming van het water in hoogzomer.

5 Duizendknoopfonteinkruid (Potamogeton perfoliatus)

Nummer 5 lijkt op de voorgaande zuurstofplant. Duizendknoopfonteinkruid doet eigenlijk hetzelfde als drijvend fonteinkruid, maar deze soort doet het merkbaar beter in ondiepere vijvers en drijvend fonteinkruid in diepere vijvers.

6 Gekroesd Fonteinkruid (Potamogeton crispus)

Nummer 6 is voor gekroesd fonteinkruid. Gekroesd fonteinkruid is ook een zuurstofplant welke zich mag schalen onder de beste zuurstofplanten vijver. Fonteinkruid is een inheemse zuurstofplant die zorgt voor een gezond leefgebied voor waterdieren. Het gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw en draagt bij aan een helder en evenwichtig vijvermilieu. Dit is een van de eerste zuurstofplanten die begint het groeien na de winter. Wanneer deze stopt met groeien, beginnen andere familieleden (glanzend- & drijvend fonteinkruid) met groeien. Voor de start van het groeiseizoen is deze zuurstofplant erg belangrijk.

7 Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum)

Nummer 7 “beste zuurstofplant” verdient aarvederkruid als plek. Aarvederkruid is samen met glanzend fonteinkruid en grof hoornblad eigenlijk de sterkste zuurstofproducten. Daarnaast is aarvederkruid wegens fijne bladvertakking goed in het afvangen van zwevend vuil in de vijver. Deze zuurstofplant heeft leuke rode bloemetjes.

8 Fijn hoornblad (Ceratophyllum demersum)

Nummer 8 is voor een zeldzame zuurstofplant; fijn hoornblad. Het blad van deze zuurstofplant is rood van kleur en kan bij de aangroei tijdelijk groen worden. Fijn hoornblad komt maar op een paar plekken voor in Nederland, vandaar de meest bijzondere zuurstofplant van het assortiment!

9 Waterranonkel (Ranunculus aquatilis)

En dan onze nummer 9; de waterranonkel. Ook de waterranonkel (Ranunculus aquatilis) is een mooie zuurstofplant voor je vijver. De waterranonkel staat bekend om zijn opmerkelijke bloemendeken en ongevoeligheid voor vraat vanwege zijn giftigheid. Deze waterplant vormt een prachtig tapijt van bloemen, waardoor oppervlaktewateren worden versierd met een overvloed aan kleurrijke bloemblaadjes. De bloemen kunnen variëren van wit tot geel en groeien dicht bij elkaar, waardoor een weelderig deken ontstaat dat het wateroppervlak bedekt.

De beste zuurstofplanten vijver koop je bij Biovijver!

Ontdek de kracht van zuurstofplanten en geef jouw vijver een gezonde boost met de beste zuurstofplanten vijver van Biovijver. Als toonaangevende leverancier van hoogwaardige waterplanten bieden wij een breed scala aan zuurstofplanten die jouw vijver in topconditie houden. Bezoek Biovijver en investeer in de gezondheid en schoonheid van je vijver met onze zorgvuldig geselecteerde zuurstofplanten. Een adembenemende vijver wacht op jouw groene touch!

Terug naar overzicht
De waardering van biovijver.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 133 reviews.